Tränings- och referensboendet Nordost

Vår målgrupp

Vi vänder oss till personer som är över 25 år som inte har egen bostad och som vill ha boendereferenser. Vi vänder oss också till par i samma ålder och situation. För att kunna få en plats inom tränings- och referensboendet i Nordost krävs att man har en social problematik, och man kan ha haft ett missbruk. Det finns möjlighet att ta emot umgängesbarn.

Vår målsättning

Ett av målen med din tid hos oss är att den boende med personalens stöd ska stärkas så att han eller hon kan leva drogfritt och bo i en lägenhet på egen hand. Under tiden här finns det möjlighet att få boendereferenser så att den boende på sikt kan få ett kontrakt på en lägenhet.

Så här arbetar vi

Alla som bor hos oss får en egen kontaktpersonal. Tillsammans med en socialsekreterare gör kontaktpersonalen en plan som är anpassad efter den boendes behov och önskemål.
Vi som arbetar här använder oss av metoden Motiverande samtal (MI) och Återfallsprevention (ÅP), så att vi kan stöd i att förebygga återfall i missbruk. Vi samarbetar också med andra myndigheter för att kunna hjälpa i olika situationer. Det kan gälla till exempel om den boende har ekonomiska skulder, problem att få sysselsättning eller behöver behandling inom vården.

Tiden här inleds oftast med en tre månader lång period som kallas för träningstid. Syftet med träningstiden är att vi i personalen ska få en uppfattning om den boendes behov och förmåga att bo i en lägenhet på egen hand. Under träningstiden har den boende tät kontakt med kontaktpersonal som gör hembesök en till två gånger i veckan.
Om allt fungerar bra under träningstiden så får den boende ett andrahandskontrakt på lägenheten. Då startar den så kallade referenstiden. Det innebär att den boende får samma sorts krav som hyreslagen ställer på andra hyresgäster: att du ska sköta din lägenhet, betala in hyran i rätt tid och inte få klagomål.
Referenstiden varar minst tolv månader. Om allt fungerar bra så får den boende boendereferenser som han eller hon kan använda för att söka bostad på egen hand. Socialsekreterare kan också använda referenserna i remiss till Fastighetskontoret vid ansökan om kommunalt hyreskontrakt. 

Övrigt stöd

Vi har en verksamhetslokal som har öppet tre tillfällen i veckan. I lokalen kan de boende låna telefon för att kontakta myndigheter, använda dator, läsa tidningen och fika. Under öppettiderna finns alltid personal på plats.

Vi som jobbar här

På Tränings och referensboendet Nordost arbetar nio behandlingsassistenter, en fastighetsskötare och en gruppchef. Vi har bemannat vardagar, måndag, onsdag och fredag 08:00-16:30, tisdag och torsdag 08:00-19:00. Övrig tid finns väktare att tillgå och ronder görs alla nätter.

Pris

Prislista pdf-fil 

Antal platser

40 lägenheter på Måns Bryntessonsgatan. 32 integrerade lägenheter.

Så här ansöker du om plats

För att ansöka om plats så ska du fylla i ett placeringsunderlag och skicka det till Spink som behandlar din ansökan. Har du frågor kan du kontakta Spink - samlad placerings- och inköpsfunktion. 

Välkommen att kontakta oss

Närmaste hållplats: SKF eller Gamlestadstorget.

Karta >>>   

Vi erbjuder informationsbesök hos oss för den som är intresserad. Vänligen kontakta behandlingsassistenter/verksamheten för bokning. 
     
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.- verksamheten
Telefon: 031-367 95 20
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Gruppchef, Nordost
Telefon: 031-367 91 28