Tränings- och referensboendet Hisingen

Vår målgrupp

Hisingens Tränings och referensboende är en del av Social resursförvaltnings enhet BoR (Boende och träning).

Hisingens Tränings och referensboende vänder sig till personer som är över 25 år som inte har egen bostad och som vill ha boendereferenser. Vi vänder oss också till par i samma ålder. För att få en plats här har man en social problematik och man kan ha haft ett missbruk. Det finns möjlighet att ta emot umgängesbarn här.

Vår målsättning

Ett av målen är att den boende med personalens stöd ska stärkas för att kunna leva drogfritt och bo i en lägenhet på egen hand. Under tiden här finns det möjlighet att få boendereferenser för att på sikt kunna skaffa sig ett kontrakt på en lägenhet.

Så här arbetar vi

Alla som bor här får en kontaktpersonal. Tillsammans med en socialsekreterare gör kontaktpersonalen en plan som är anpassad efter den boendes behov och önskemål.
Vi som arbetar här använder oss av metoden Motiverande samtal (MI), Återfallsprevention (ÅP) och Lågaffektivt bemötande (LaB) så att vi kan stötta i att förebygga återfall i missbruk. Vi samarbetar också med andra myndigheter för att kunna hjälpa i olika situationer. Det kan gälla till exempel om att den boende har ekonomiska skulder, problem att få sysselsättning eller om behöver behandling inom vården.

Tiden här inleds oftast med en tre månader lång period som kallas för träningstid. Syftet med träningstiden är att vi i personalen ska få en uppfattning om den boendes behov och förmåga att bo i en lägenhet på egen hand. Under träningstiden har den boende tät kontakt med din kontaktpersonal som gör hembesök en till två gånger i veckan.

Om allt fungerar bra får den boende ett andrahandskontrakt på lägenheten. Då startar den så kallade referenstiden. Det innebär att den boende får samma sorts krav som hyreslagen ställer på andra hyresgäster: att du ska sköta din lägenhet, betala in hyran i rätt tid och inte få klagomål.
Referenstiden varar minst tolv månader. Om allt fungerar bra så får den boende boendereferenser som han eller hon kan använda för att söka bostad på egen hand. Socialsekreterare kan också använda referenserna i remiss till Fastighetskontoret vid ansökan om kommunalt hyreskontrakt.

Övrigt stöd

Vi har en verksamhetslokal som har öppet 1 och en halv timme varje dag. Här kan man låna telefon för att kontakta myndigheter, använda dator, läsa tidningen och fika. Under öppettiderna finns alltid personal på plats.

Vi som jobbar här

Hos oss arbetar 10 behandlingsassistenter, två fastighetsskötare och en gruppchef. Vi har bemannat vardagar måndag, onsdag och fredag 8:00-16:30, tisdag och torsdag 8:00-19:00. Övrig tid finns väktare att tillgå och ronder görs alla nätter.

Pris

Prislista pdf-fil  

Antal platser

57 lägenheter på Alice Bonthronsgatan. Lägenheterna har två rum och kök och är basmöblerade. Förutom dessa lägenheter finns 28 integrerade lägenheter på Hisingen och runt om i Göteborg. De lägenheterna är omöblerade och ställer högre krav på självständighet hos personerna som ska bo i dem.

Så här ansöker du om plats

För att ansöka om plats så ska du fylla i ett placeringsunderlag och skicka det till Spink som behandlar din ansökan. Har du frågor kan du kontakta Spink - samlad placerings- och inköpsfunktion. 

Välkommen att kontakta oss

Karta >>>    
Vi erbjuder informationsbesök hos oss för den som är intresserad. Vänligen kontakta behandlingsassistenter/verksamheten för bokning. 

Besöksadress: Alice Bonthronsgatan 3A. Närmaste spårvagnshållplats är Rambergsvallen eller Gropegårdsgatan.
   
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 031-367 96 27
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Gruppchef, Hisingen
Telefon: 031-367 95 73