Bostad först

Bostad först

Genom Bostad först får den som är hemlös hyra en egen lägenhet i ett vanligt hyreshus i Göteborg. Ett Bostad först-team erbjuder stöd och hjälp för att personen ska klara av sitt boende.

Bostad först bygger på tanken att den som är hemlös måste få sin bostadssituation löst innan han eller hon kan ta itu med andra problem, som till exempel missbruk. Personen erbjuds därför en permanent bostad med ett eget kontrakt. Bostaden är en vanlig hyreslägenhet bland andra hyresgäster. Ett mobilt team finns hela tiden tillhands för att stötta. Metoden har prövats med goda resultat både i USA och i Norden.

Vem kan få en bostad?

Bostad först i Göteborg riktar sig till den som:
- Varit hemlös länge och som har missbruk och/eller psykisk ohälsa.
- Har bott i många olika slags boenden utan att det blivit bra. 

Personen ska vilja bo i en egen lägenhet och vara motiverad till en förändring i sitt liv. Personen ska också vilja ta emot stöd av Bostad först i sitt hem.

Inga krav på drogfrihet finns. Precis som för alla andra hyresgäster gäller hyreslagen: personen ska vara beredd att sköta sin lägenhet, betala hyran i tid och inte störa grannarna.

Så arbetar vi inom Bostad först

Bostad först-teamet är mobila team som erbjuder klienten stöd och hjälp för att han eller hon ska kunna leva ett så bra och självständigt liv som möjligt. Det kan till exempel handla om stöd i det vardagliga livet, hembesök, stöd kring ekonomi, att stötta i kontakten med familj och vänner, sjukvården och olika myndigheter. Teamet kan även lotsa till sysselsättning eller studier. Klienten bestämmer själv hur stödet ska utformas och kan komma i kontakt med personal dygnet runt.

Bostad först-teamen består av behandlingsassistenter och vi har möjlighet att konsultera psykiatrisjuksköterskor från Mobila resursteame/ACT Göteborg vid behov.

Om boendet

Bostaden finns i något av Göteborgs bostadsområden. Lägenhetskontraktet är ett så kallat kommunalt kontrakt. Det innebär att Fastighetskontoret står för hyreskontraktet och hyr ut lägenheten i andra hand till klienten. Efter 18 månader kan kontraktet övergå i ett förstahandskontrakt.

Den generella borgensförbindelse som är tecknad mellan stadsdelsförvaltningarna och fastighetskontoret reglerar ansvaret för de kostnader som kan uppstå i hyresförhållandet, på samma sätt som för övriga kommunala kontrakt.

Intresseanmälan till Bostad först

Just nu har vi inte möjlighet att ta emot fler intresseanmälningar till Bostad först.

Har du frågor?

Du är varmt välkommen att kontakta oss på telefon 031-367 98 88.

Pris

Prislista pdf-fil 

Kontakt:

Bostad först verksamhetstelefon: 031-367 98 88
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Samordnare Bostad först
Telefon: 031-367 97 30
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Gruppchef Bostad först
Telefon: 031-367 96 10
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Enhetschef Akutboendeenheten
Telefon: 031-367 96 40